پایگاه خبری اتحاد ما – محسن طرزطلب روز شنبه در نشست بررسی چالشهای تولید و توزیع برق و توسعه نیروگاههای انرژی تجدیدپذیر در اتاق بازرگانی کرمان اعلام کرد که صدور مجوز نیروگاههای تجدیدپذیر به استانها واگذار شده است. او افزود: سرمایهگذاران دیگر نیازی به مراجعه به تهران ندارند و اهلیتسنجی و استعلامهای لازم توسط مراکز برق منطقهای در استانها انجام میشود تا بار کاری استانها کاهش یابد.
طرزطلب گفت: بیش از هزار و ۸۵۰ مگاوات مجوز سرمایهگذاری که غیرفعال بود، لغو شده و تا تیرماه امسال نیز مجوز اتصال کسانی که اقدامی نکردهاند، باطل خواهد شد. در صورت کوتاهی، مطابق ضوابط با آنها برخورد خواهد شد.
وی تأکید کرد که در زمینه تسهیلات، همکاری کامل با بخش خصوصی وجود دارد تا رقابتپذیری افزایش یافته و ناترازی انرژی برطرف شود. صنعت برق در دهه گذشته متحمل ضررهای زیادی شده است. معاون وزیر نیرو با اشاره به کمبود برق و تأثیر آن بر کشاورزی و بخش خانگی گفت: تأمین برق زیرساخت اصلی سرمایهگذاری است و بدون برق، تولید امکانپذیر نیست.
طرزطلب افزود: از تمامی ظرفیتهای قانونی برای پرداخت تسهیلات به سرمایهگذاران خرد استفاده شده و حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان ثبتنام شده است. اعتبار بانک ملت از هفته گذشته ابلاغ شده و صندوق کارآفرینی امید برای ظرفیتهای زیر یک مگاوات تسهیلات پرداخت میکند. همچنین بانک مهر، سایر بانکها و صندوق نوآوری تسهیلات با نرخ سود کمتر از بانکی ارائه میدهند.
وی خاطرنشان کرد: پرداخت تسهیلات ریالی توسط بانکهای ملت، شهر و رفاه کارگران آغاز شده و تسهیلات ارزی نیز از صندوق توسعه ملی و منابع خارجی تخصیص مییابد. ۱۰ درصد از ۶ میلیون دلار تسهیلات صندوق توسعه ملی به انرژیهای تجدیدپذیر اختصاص یافته است. تاکنون هزار و ۷۰۰ مگاوات سرمایهگذاری انجام شده و پیشبینی میشود ۶۸۰ مگاوات دیگر نیز اضافه شود که ۵۷ مگاوات آن در استان کرمان است.
معاون وزیر نیرو با اشاره به مصوبه سران قوا و هیأت وزیران گفت: باید ۳۰ هزار مگاوات پروژه انرژی تجدیدپذیر به بخش خصوصی واگذار شود. تخصیص ارز از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت پیگیری میشود و پیشنهاد شده دفتری مستقل در ساتبا برای تسهیل امور ایجاد شود.
او افزود: بدهی تمامی سرمایهگذاران به زودی پرداخت خواهد شد و پیگیر تأمین تجهیزات وارداتی برای صنعت و کشاورزی هستیم که هزینه آن به صورت اقساط دریافت شود تا مشکل ناترازی حل شود.
همایون حائری، معاون وزیر نیرو در امور انرژی و برق، نیز با اشاره به چالشهای کاهش ناترازی برق گفت: دولت قصد دارد در کمترین زمان ممکن با اولویت انرژیهای تجدیدپذیر این مشکل را حل کند، چرا که این منابع سوخت ندارند و مسائل زیستمحیطی کمتری ایجاد میکنند.
وی افزود: پیگیریها برای راهاندازی ۳۰ هزار مگاوات تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر در جریان است و استان کرمان پیشتاز این حوزه است. کرمان با ظرفیت ۱۱ هزار مگاوات تولید برق، ۸۷۰ مگاوات در حال ساخت دارد و بخشهایی نیز در مرحله صدور مجوز هستند.
حائری تأکید کرد: کرمان به قطب تولید انرژی تجدیدپذیر کشور تبدیل خواهد شد و سایر استانها میتوانند از خدمات مهندسی و سرمایهگذاری این استان بهرهمند شوند. وزارت نیرو همچنین انگیزههای لازم برای سرمایهگذاری در بخش خانگی و کشاورزی را فراهم کرده است؛ کشاورزان در صورت تولید ۸۰ درصد برق مورد نیاز خود، میتوانند مازاد را بفروشند و برق آنها در زمان مدیریت مصرف قطع نخواهد شد.
او افزود: خرید تضمینی برق تولیدی با قیمت مناسب انجام میشود و مشکلات اتصال به شبکه و محدودیتهای این حوزه به زودی رفع خواهد شد.
نمایندگان بخش خصوصی نیز در این نشست به مشکلاتی مانند واگذاری زمین، تسهیلات، صدور مجوزها، ازدحام در ساتبا، نبود الکترونیکی بودن فرآیندها، تأخیر در صدور مجوزها و افزایش هزینههای سرمایهگذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر اشاره کردند.