در روزهای اخیر با تجاوزات غیرقانونی رژیم صهیونیستی به کشورمان، حجم زیادی از اخبار نادرست و محتواهای گمراهکننده در شبکههای اجتماعی و رسانهها منتشر شده است. در چنین شرایطی، داشتن یک رژیم مصرف رسانهای ایمن همراه با تحلیل دقیق و پردازش محتوا اهمیت فراوانی دارد. بهترین راهکار، اولویت دادن به رسانههای رسمی و داخلی برای دریافت اخبار است.
بررسی عملکرد شبکههای ماهوارهای فارسیزبان و برخی رسانههای بینالمللی نشان میدهد که آنها با جانبداری از رژیم صهیونیستی، با القای ترس و نگرانی و ارائه اطلاعات نادرست، ذهن مخاطب را به سمت اهداف خود هدایت میکنند. ترس اگر کنترل نشود، قدرت تفکر را از مخاطب میگیرد و او را به پذیرش راهکارهای ارائه شده وادار میکند. ترکیب اخبار واقعی با تحلیلهای جهتدار، یکی دیگر از روشهای این رسانههاست تا با جلب اعتماد مخاطب، پیامهای خود را به راحتی منتقل کنند.
تمسخر بحران، کوچکنمایی عملیات نیروهای ایران و بزرگنمایی اقدامات رژیم صهیونیستی، کماهمیت جلوه دادن کشته شدن غیرنظامیان و پوشش گزینشی اخبار، از دیگر ترفندهای آنهاست که ما نباید فریب آنها را بخوریم.
شبکههای اجتماعی پر از خبر، فایلهای صوتی و تصویری و اظهارنظرهای مختلف است و مخاطبان نگران و مضطرب با مرور مداوم این محتواها، ناخواسته خود را در معرض اطلاعات نادرست قرار میدهند. این اضافهبار اطلاعاتی باعث کاهش قدرت تحلیل و ارزیابی آنها میشود و بهراحتی تسلیم محتوای جعلی و احساسی میشوند و برای کاهش نگرانی، آن را با دیگران به اشتراک میگذارند. به همین دلیل حجم بالایی از محتوای اشتراکی در شبکههای اجتماعی شکل میگیرد.
همچنین باید به رقابت کانالها، صفحات مجازی، سلبریتیها و نارسانهها برای جذب مخاطب اشاره کرد که با لباس خبر و تحلیل، هر محتوایی را منتشر میکنند. بسیاری از افراد به عنوان کارشناس، مطلع یا شاهد عینی در این فضاها سخن میگویند و ناخواسته بخشی از اتاق فرماندهی جنگ روانی دشمن میشوند.
منکر مشکلات و چالشها نیستیم، اما در این شرایط حساس باید به رسانههای رسمی اعتماد کنیم. این به معنای کنار گذاشتن کامل سایر رسانهها نیست، بلکه باید خود، خانواده و مصالح ملی را در نظر بگیریم. همه ما توانایی تحلیل و تشخیص اخبار جعلی را نداریم و رسانههای رسمی و معتبر هستند که در راستای منافع ملی، اخبار صحیح را در اختیار ما قرار میدهند.
پالایش اخبار بسیار مهم است، زیرا دشمن اکنون کشور ما را هدف تجاوز قرار داده و از همه روشهای جنگ روانی برای تخریب استفاده میکند. پس باید محتوا را ابتدا از فیلتر ارزیابی انتقادی عبور دهیم. مخاطب فعال و کاربری که محتوا را واکاوی میکند، در شرایط بحرانی تصمیمهای بهتری خواهد گرفت.
به یاد داشته باشیم که اگر ذهن ما با محتوای نامعتبر و جهتدار تسخیر شود، امنیت خود، خانواده، شهر و کشورمان به خطر میافتد. فعالان رسانهای، تاثیرگذاران فضای مجازی و شهروندان باید در این شرایط یاریگر امنیت و اقتدار ایران باشند. ما به همبستگی درونی و مشارکت فعالانه گروههای مختلف در چارچوب مصالح ملی نیازمندیم.