پایگاه خبری اتحاد ما – استان کرمان که به خاطر پسته و خرمای مرغوبش در جهان شناخته شده است، در سایه این محصولات، میوه‌های متنوع و خوش‌طعم دیگری نیز دارد که کمتر به آن‌ها پرداخته شده است. کرمان با داشتن باغ‌های سرسبز و اقلیم چهارفصل، میزبان میوه‌های سردرختی مانند گیلاس، زردآلو، گلابی، سیب، هلو و آلو است و در جنوب استان نیز میوه‌های گرمسیری مثل انبه رشد می‌کنند که نشان از تنوع بی‌نظیر این دیار دارد.

این استان با مناطق سردسیر چون بافت، بردسیر، رابر، شمال جیرفت و شهربابک، دومین تولیدکننده گردو در کشور است و درختان گردوی کهنسالی را در خود جای داده است. وجود رشته‌کوه‌ها و قله هزار با ارتفاع ۴۵۰۱ متر، مناظر بکر و آب و هوای مطبوع، تنوع گیاهان دارویی و طبیعت چهار فصل، کرمان را به مقصدی جذاب برای گردشگران تبدیل کرده است.

کرمان با بیشترین سطح زیرکشت باغی در کشور، همزمان با برداشت میوه‌های سردسیری، نوبرانه‌های رطب و خرما را نیز به بازار عرضه می‌کند و این تنوع، شیرینی خاصی به زندگی مردم و گردشگران می‌بخشد. منطقه سیرچ در نزدیکی کویر شهداد با هوای خنک و دلپذیر، هر ساله پذیرای گردشگران بسیاری است که برای خرید میوه‌های تازه یا بهره‌مندی از طبیعت پاک به آنجا سفر می‌کنند.

در زمستان، کرمان علاوه بر تولید محصولات خارج از فصل در جنوب و شرق، میزبان ورزش‌های زمستانه در ارتفاعات است و کویر ثبت جهانی آن، جنگل‌ها و آبشارهای متعدد، از جاذبه‌های طبیعی استان به شمار می‌روند.

قله هزار، بلندترین قله جنوب ایران، در بخش راین قرار دارد و شهر لاله‌زار در بردسیر، مرتفع‌ترین شهر ایران است که گل محمدی با کیفیت جهانی در آن کشت می‌شود. باغ‌های گردوی استان با ۱۷ هزار هکتار سطح زیرکشت، زبانزد خاص و عام هستند و کرمان در زمینه تولید محصولات باغی، رتبه نخست کشور را دارد.

محمد سالاری، مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان کرمان، در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتحاد ما اعلام کرد که سالانه حدود ۴۷۰۰ تن گیلاس و بیش از ۳۰ هزار تن زردآلو و قیسی در استان تولید می‌شود. سطح زیرکشت گیلاس حدود هزار و ۷۸ هکتار و زردآلو و قیسی بیش از ۵۵۶۹ هکتار است. ارقام گیلاس شامل تکدانه، محلی، زودرس اصفهان و سیاه مشهدی و ارقام زردآلو نیز شاهرودی، قیسی، تخم‌مرغی و نوری هستند.

سالاری افزود: بیشتر این محصولات که به میوه‌های سردرختی معروفند، عمدتاً در داخل استان مصرف می‌شوند و بیشترین سطح زیرکشت گیلاس در بردسیر و کمترین در رفسنجان و بم است. همچنین بیشترین سطح زیرکشت زردآلو در بافت و کمترین در شهرستان اُرزوییه قرار دارد.

با وجود رتبه نخست استان در سطح زیرکشت محصولات سردسیری، کرمان از نظر میزان تولید در کشور رتبه هجدهم را دارد. برنامه‌های مدیریت باغبانی شامل حذف ارقام کم‌محصول و نامناسب و جایگزینی با ارقام پُرمحصول و سازگار با منطقه است.

میانگین عملکرد باغات شاخص استان در تولید گیلاس و زردآلو حدود ۵.۲۵ تن در هکتار است و عمده مصرف این میوه‌ها به صورت تازه‌خوری است و واحد فرآوری مناسبی برای آن‌ها وجود ندارد. کیفیت محصولات با مدیریت مصرف کودهای شیمیایی در وضعیت مطلوبی قرار دارد و تولیدات کرمان جزو محصولات سالم به شمار می‌روند.

از مهم‌ترین چالش‌های تولید محصولات سردرختی در استان می‌توان به کمبود آب، خشکسالی، خشک شدن قنات‌ها، آفات و بیماری‌ها، سرمای بهاره و سرمازدگی‌های دوره‌ای اشاره کرد. سالاری بر ضرورت افزایش بهره‌وری، ایجاد تسهیلات برای راه‌اندازی واحدهای فرآوری و اطلاع‌رسانی درباره ظرفیت‌های استان تأکید کرد.

برداشت محصولات سردرختی از اوایل تابستان آغاز و تا اواسط یا پایان مرداد ادامه دارد و این بخش توانسته برای بیش از ۱۲ هزار نفر اشتغال مستقیم ایجاد کند. بخش باغی از لحاظ درآمد و اشتغال، یکی از مهم‌ترین زیربخش‌های کشاورزی استان است.

آفات مختلفی مانند مگس میوه مدیترانه‌ای، کرم سفید ریشه، سوسک شاخک بلند و سوسک چوبخوار از جمله مشکلات باغداران هستند که با آموزش و رصد کارشناسان کنترل می‌شوند.

دیگر مشکلات پیش روی کشاورزان شامل خرده‌مالکی، کاهش منابع آب، ضعف در مدیریت باغات به دلیل افزایش هزینه‌ها، خشکسالی، تنش‌های محیطی، ضعف در بسته‌بندی و فرآوری، پایین بودن ضریب مکانیزاسیون و فرسودگی ناوگان است. با تقویت زیرساخت‌ها و اطلاع‌رسانی بهتر، امید می‌رود کرمان بیش از پیش به مقصد مهم گردشگری و تولید محصولات باغی تبدیل شود.

مطالب دیگر

هوای فهرج کرمان در وضعیت بسیار خطرناک قرار گرفت

مسعود باژیان

|

۲۲ تیر ۱۴۰۴

امدادگران هلال‌احمر کرمان به ۳۲۰ سیل‌زده خدمات رساندند

مسعود باژیان

|

۲۲ تیر ۱۴۰۴

هشدار جدی درباره سیلاب‌های احتمالی در کرمان

مسعود باژیان

|

۲۲ تیر ۱۴۰۴

افزایش نگران‌کننده سقط جنین در کرمان؛ ضرورت فرهنگ‌سازی و برخورد قاطع

مسعود باژیان

|

۲۲ تیر ۱۴۰۴

اشتراک گذاری
جستجو