به گزارش ایرنا، گرچه بارها از جلوی فرمانداری جیرفت رد شده بودم، اما هرگز متوجه نکتهای نشدم؛ سربازی که در ورودی فرمانداری نگهبانی میداد، از فرمانده حفاظت با درجه سرهنگی همسنوسالتر بود و اگر کادری بود، احتمالاً نزدیک به بازنشستگیاش بود. حمزهای، نمونهای از افرادی است که سربازی را فراتر از یک وظیفه قانونی میبیند؛ او آن را فرصتی برای رشد شخصی و مشارکت در امنیت ملی میداند. زندگی پیش از سربازیاش بازتابی از چالشهای تامین حقوق کارگران پیمانی در نظام اداری است. مردم جیرفت از دوران دفاع مقدس تا امروز نقش پررنگی در حفاظت از کشور داشته و شهدای زیادی را تقدیم انقلاب کردهاند. پارچهنوشتهای که شهید ناصر فولادی، اهل جیرفت، بر بالای مسجد جامع خرمشهر نصب کرده بود، گواهی بر حضور پرشورشان است. هنوز هم هر چند روز خبری از شهادت ماموران نیروی انتظامی در مناطق مختلف مثل سیستان و بلوچستان و کرمان در راه حفظ امنیت به گوش میرسد.
برای انجام مصاحبهای به سراغ حمزهای رفتم؛ سربازی ۴۷ ساله که با تحصیلات پایین، حرفهای زیادی برای گفتن داشت. او که از جیرفت است و دو فرزند پسر دارد، در ابتدا فقط برای گرفتن کارت پایان خدمت و رفع مشکلاتش لباس سربازی به تن کرد، هرچند نگران بود، اما حالا با خوشحالی از تصمیمش میگوید. او به ایرنا گفت: “وقتی وارد دوره آموزشی شدم، نگران و مضطرب بودم که در این سن چگونه از پس سربازی برمیآیم، اما فرماندهها با درایتشان باعث شدند دوران آموزشی را بدون حس خستگی و دلمشغولی پشت سر بگذارم.”
حمزهای ادامه داد که یکی از دلایل اصلی خدمتش ضرورت دریافت کارت پایان خدمت برای شرایط کاری بود. او از سال ۱۳۸۴ در استان هرمزگان به صورت پیمانکاری برای دستگاههای دولتی و شرکتهای خصوصی کار میکرد اما بیمه نداشت و همواره با مشکلات متعدد روبهرو بود. کارهایی چون نگهبانی شرکت مخابرات، همکاری با دادگستری بندرلنگه و بندرجاسک، فعالیت در فانوس دریایی کوه مبارک و جزایر لارک و هنگام را تجربه کرده، اما هیچگاه بیمه دریافت نکرد. به دلیل نداشتن کارت پایان خدمت یا معافیت، در نهایت از کار برکنار شد. وی با اشاره به شرایط پزشکیاش گفت که معاف از رزم شده و این موضوع فرصتی شد تا به خدمت مقدس سربازی وارد شود.
حمزهای نصیحت خود را به جوانانی که هنوز خدمت سربازی را آغاز نکردهاند چنین بیان کرد: “زمان بسیار ارزشمند است و نباید آن را از دست داد؛ هرچه زودتر وارد سربازی شوند، بهتر و بدون دغدغهتر خواهد بود.”
او اشاره کرد که به قانون و اهمیت سربازی احترام میگذارد و اعتراف کرد در گذشته احتمالا بیاحترامی ناخواسته داشته است. به گفته وی، افرادی که در مرزها خدمت میکنند با کسانی که خدمت نکردهاند تفاوت دارند، زیرا ارزش خدمت را درک کردهاند و نباید تلاشهایشان نادیده گرفته شود.
پس از پایان خدمت، برنامه اول حمزهای سفر به حج و زیارت خانه خدا است و همچنین قصد دارد به کربلا و نجف مشرف شود. او به خاطر نداشتن کارت پایان خدمت امکان سفر به خارج را نداشت و حالا امیدوار است پس از پایان سربازی به شغلی آزاد یا پیمانکاری در بخش خصوصی بپردازد.
این سرباز ۴۷ ساله درباره تغییرات زندگیاش گفت: “سربازی به من استقلال، تعهد، نظم، صبوری، بردباری و استقامت آموخت که آنها را در زندگی و اجتماع به کار خواهم بست.” او قدردان زحمات برادران و دوستان نیروی انتظامی است که در این مسیر همراهش بودند و تاکید کرد باید قدر کسانی را دانست که برای امنیت کشور تلاش میکنند تا همه ما بتوانیم با آرامش زندگی کنیم.