پایگاه خبری اتحاد ما – همایش یکروزهای به همت شهرداری کرمان و با همکاری اداره کل راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کرمان، روز سهشنبه در تالار فرهنگ و هنر آغاز شد. برنامه صبح همایش شامل افتتاحیه و در نوبت عصر چهار کارگاه تخصصی برگزار گردید. حامد مانیفر، مدیرکل دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان وزارت راه و شهرسازی، از مهمانان ویژه این رویداد بود.
روحالله مطهری، مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرمان، بازار کرمان را یکی از قدیمیترین و در عین حال خطرناکترین نقاط شهر توصیف کرد و گفت: «بازار کرمان با بیش از ۶۰۰ سال قدمت، مانند یک بمب ساعتی است.» وی افزود که تنها پنج درصد مغازههای بازار حداقل تجهیزات ایمنی مانند کپسول آتشنشانی دارند و بسیاری از این کپسولها نیز شارژ نیستند. مطهری تاکید کرد که سازمان آتشنشانی به تنهایی قادر به رفع مشکلات ایمنی نیست و همکاری دستگاههای اجرایی، نظارتی، اداره راه و شهرسازی، اصناف و سازمان نظام مهندسی ضروری است.
وی همچنین به عدم رعایت مقررات ملی ساختمان در برخی سازهها اشاره کرد و گفت: «گاهی به دلیل کمکاری برخی افراد، ضوابط ایمنی رعایت نمیشود و این باعث مشکلاتی در صدور پایان کار میشود.» مطهری تصریح کرد که سازمان آتشنشانی ناظر عالی مقررات است و این مقررات توسط وزارت راه و شهرسازی تدوین شدهاند.
علیرضا گلستانی، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کرمان، ایمنی را پایه مهندسی مسئولانه دانست و تاکید کرد که رعایت مقررات ملی ساختمان باید منجر به ساخت سازههای ایمن شود. وی افزود که در استان کرمان به ویژه در حوزه سازه، وضعیت مناسبی وجود دارد اما نگاه هزینهمحور به جای نگاه مسئولانه در حوزه ایمنی، چالش بزرگی است. گلستانی با تایید وضعیت نامطلوب بازار کرمان گفت که برخی مغازهها حتی یک کپسول آتشنشانی ساده ندارند و آتشنشانی به جای ناجی، گاهی به عنوان مانع دیده میشود.
وی همچنین به مشکلات ناشی از ضوابط بالادستی و تفکیک قطعات کوچک زمین اشاره کرد و گفت که باید بازنگری در این زمینه صورت گیرد تا اجرای مقررات آسانتر شود. گلستانی در پایان سه نکته مهم را مطرح کرد: ادغام ایمنی در مرحله طراحی ساختمان، فرهنگسازی گسترده و توجه جدی به حقوق شهروندی در ساخت و ساز.
رضا حافظی، مدیرکل راه و شهرسازی استان کرمان، در این همایش گفت: «امروز فرصت خوبی است تا مهندسان با زبان عملیاتی با موضوع ایمنی ساختمان آشنا شوند.» وی به حادثهای در اداره راه و شهرسازی اشاره کرد که با کمک سریع آتشنشانی از فاجعه جلوگیری شد و تاکید کرد که پیشگیری بهتر از درمان است.
شهردار کرمان، محسن تویسرکانی، نیز بر اهمیت فرهنگسازی در حوزه ایمنی تاکید کرد و گفت: «نهادینه کردن ادبیات ایمنی در جامعه، تاثیرات مثبت زیادی دارد.» وی به راهاندازی سامانه هشدار آتشنشانی (مهام) اشاره کرد و خواستار فراگیر شدن آن در همه اماکن شد. تویسرکانی همچنین بر کوتاه کردن فرآیندها و کاهش زحمت مردم در امور ساخت و ساز تاکید کرد.
منصور ایرانمنش، رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای شهر کرمان، با اشاره به زلزلهخیز بودن کرمان، خواستار برگزاری کارگاههای تخصصی ایمنی زلزله شد و بر همکاری بیشتر بین سازمان نظام مهندسی، شهرداری و شورای شهر برای رفع مشکلات ایمنی تاکید کرد. وی همچنین پیشنهاد تشکیل کارگروهی برای بررسی مشکلات مردم در روند صدور پروانه ساختمانی را مطرح کرد.
این همایش ملی آتشنشانی و مهندسی ایمنی که به ابتکار مدیرعامل سازمان آتشنشانی کرمان برگزار شده است، برای نخستین بار در این شهر برگزار میشود. سعید بختیاری، رئیس بخش مهندسی آتش و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نیز در این رویداد به آموزشهای تخصصی مهندسی ایمنی پرداخت.