مسعود کیانی روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری اتحاد ما اعلام کرد: این قطعه شهابسنگ در جریان جشنواره ملی گوهرسنگها و شهابسنگهای زرند توسط یک کاوشگر از شمال استان کرمان کشف شد و در همان ابتدا به عنوان یک شهابسنگ شناسایی گردید. وی افزود: با توجه به نیاز به بررسیهای تخصصی و پیشرفته، این نمونه در آزمایشگاه شهابسنگشناسی موسسه گوهرشناسی کیپا مورد تحلیل دقیق قرار گرفت و مشخص شد که این شهابسنگ از نوع اکندریت سیارکی کمیاب است، که جزو نادرترین نمونههای شهابسنگ به شمار میرود.
رئیس انجمن صنفی گوهرسنگهای ایران تاکید کرد: در حال حاضر فرآیند طبقهبندی این شهابسنگ ارزشمند در جریان است و به زودی اطلاعات کامل درباره آن منتشر خواهد شد. کیانی با اشاره به اهمیت برگزاری جشنواره ملی گوهرسنگها و شهابسنگهای زرند گفت: این جشنواره که برای نخستین بار در کشور برگزار شد، میتواند الگویی برای سایر مناطق باشد تا با بهرهگیری از این ظرفیت، صنعت گوهرسنگ و گردشگری رونق یابد.
وی افزود: پس از نشست مشترک با نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی و میراث فرهنگی شهرستان، توافق شد این جشنواره به صورت سالانه و مستمر برگزار شود و ایجاد بازار محلی شهابسنگ در زرند نیز مورد موافقت قرار گرفت.
این پژوهشگر شهابسنگشناسی با اشاره به اینکه جشنواره مسیر فعالیت کلاهبرداران و کارشناسان غیرمتخصص را مسدود میکند، گفت: استقبال گسترده علاقهمندان و کاوشگران آماتور از سراسر کشور نشاندهنده ظرفیتهای بالقوهای است که تاکنون مغفول مانده بود. وی تاکید کرد: این رویداد زمینهساز رونق بازار گوهرسنگها و شهابسنگها و ایجاد اشتغال پایدار برای بسیاری از هموطنان، به ویژه جوانان زرندی خواهد بود.
کیانی در پایان بیان کرد: برگزاری این جشنواره که بازار شهابسنگ بخشی از برنامههای جانبی آن بود، نقطه عطفی در بهرهبرداری اقتصادی از این نعمت آسمانی در ایران به شمار میرود.
نخستین جشنواره ملی گوهرسنگها و شهابسنگها ایران از هفتم تا نهم خرداد در هتل روشن زرند برگزار شد. اجرام سرگردان سیارکی که وارد جو زمین میشوند، به دلیل گرمای شدید ناشی از اصطکاک میسوزند و اگر قطعاتی از آنها با وزن چند گرم تا چند تن به زمین برسد، شهابسنگ نامیده میشود.
حدود ۸۰ هزار سال پیش بزرگترین شهابسنگ جهان با وزن بیش از ۶۰ تن در مزرعه هوبا در نامیبیا به زمین برخورد کرد. نخستین شهابسنگ ایران نیز به سال ۱۸۸۰ میلادی در ورامین بازمیگردد که وزنی معادل ۵۴ کیلوگرم دارد و اکنون در موزه کاخ گلستان نگهداری میشود.
استان کرمان به ویژه مناطق کویری آن به دلیل شرایط جغرافیایی خاص، از مهمترین مناطق کشف شهابسنگ در ایران است. شهابسنگهای آکندریت، بزرگترین گروه شهابسنگهای متمایز شده، شامل نمونههایی از کمربند سیارکی، ماه و مریخ هستند که از ذوب شدن در اعماق سیارک مادر شکل گرفتهاند و جزو نادرترین نمونهها محسوب میشوند.
شهر زرند در فاصله ۸۰ کیلومتری شمال مرکز استان کرمان واقع شده است.